buitenland

‘Schutter marinebasis Washington D.C. hoorde stemmen’

Door Anne-Marie Spermon - 17 september 2013

De Amerikaan Aaron Alexis (34), de door de politie gedode schutter die op de marinebasis in Washington D.C. twaalf mensen doodde, kampte met psychische problemen. De ex-marinier hoorde stemmen in zijn hoofd.

Dat melden Amerikaanse media dinsdag.

Strafblad

De 34-jarige Alexis werd sinds augustus behandeld voor slaapstoornissen en zou paranoïde zijn; hij hoorde stemmen in zijn hoofd. Omdat de marine hem nooit ‘geestelijk ongeschikt’ verklaarde, stond hij waarschijnlijk niet op de veiligheidslijst van personen die het marineterrein niet op mogen.

Door zijn baan als IT-medewerker kon hij vermoedelijk gemakkelijk toegang krijgen tot de basis. Ook had hij een strafblad en zou hij grote wrok hebben gekoesterd tegen de marine.

Eervol ontslag

De schutter werkte tot 2011 als reservist op de marinebasis. Hij kreeg na een reeks wangedragingen, van dienstweigering tot ongewenste activiteiten, een eervol ontslag aangeboden.

Alexis richtte maandag een bloedbad aan op de Navy Yard basis in Washington: hij schoot twaalf mensen dood en verwondde verschillende anderen. De Amerikaanse autoriteiten zijn inmiddels begonnen met openbaar maken van de identiteit van de dodelijke slachtoffers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.