buitenland

Servië verbiedt Gay Pride Belgrado na dreiging bloedbad

Door Servaas van der Laan - 27 september 2013

De Servische autoriteiten hebben de Gay Pride van zaterdag in de hoofdstad Belgrado verboden. Extreemrechtse groeperingen hadden aangekondigd een bloedbad te zullen veroorzaken als de manifestatie door zou gaan.

De politie had al 6.500 mensen klaarstaan voor de beveiliging van het evenement, maar dat zou niet voldoende zijn om de veiligheid van de deelnemers en bezoekers te garanderen.

‘Ik weet dat we veel kritiek zullen krijgen van de Europese Unie, maar we zullen proberen uit te leggen dat de levens van mensen voor ons het zwaarst wegen’ zei premier Ivica Dacic op de Servische televisie, waar hij benadrukte dat veiligheidsoverwegingen de enige reden voor het verbod zijn. Ook tegendemonstraties zijn verboden.

Propaganda

Extreemrechtse groeperingen hadden eerder vandaag dreigende woorden gesproken over de homomanifestatie.

‘We hebben niets tegen ze, maar we willen gewoon niet dat ze op straat LGBT-propaganda verspreiden,’ liet Ivan Ivanovic van de groepering Naši weten tegenover Balkan Insight. ‘Als ze dat wel doen, wordt het net zoals in 2010,’ waarschuwde de woordvoerder.

Veldslag

Drie jaar geleden veranderde de homo-manifestatie in de Servische hoofdplaats in een veldslag tussen de politie en tegenstanders van de homoparade. Hierna werd een Gay Pride om veiligheidsredenen tegengehouden door de autoriteiten. Een Gay Pride in Montenegro, dat tot 2006 nog bij Servië hoorde, liep deze zomer ook al uit op een drama.

Mladen Obradovic van de extreemrechtse Obraz-beweging noemde het ‘gevaarlijk’ als de optocht door zou gaan. ‘Als we dit toestaan dan vragen ze morgen om legalisatie van het homo-huwelijk en dan willen ze straks ook nog kinderen adopteren. Net als in West-Europa!’ waarschuwde de Serviër die net weer vrij is na een gevangenisstraf vanwege zijn rol drie jaar geleden.

Spagaat

Servië, dat graag aan de Europese Unie wil laten zien dat het met de agressie tegen homo’s in het conservatieve land wel meevalt, zit in een spagaat. Door de manifestatie te verbieden geeft de regering toe aan dreigementen van rechtse groeperingen, maar bij doorgang zou het risico bestaan dat de parade weer uit zou lopen op een veldslag. Net als drie jaar geleden wilde Europarlementariër van GroenLinks Marij Cornelissen de homo-manifestanten in Belgrado een hart onder de riem steken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.