buitenland

Sobjanin blijft burgemeester Moskou, Navalny vermoedt fraude

Door Shari Deira - 09 september 2013

Sergej Sobjanin heeft de burgemeestersverkiezingen van de Russische hoofdstad Moskou gewonnen. Hij haalde 51,2 procent van de stemmen, waardoor een tweede ronde niet nodig is. Zijn tegenstander Aleksej Navalny weigert de uitkomst te accepteren.

Volgens persbureau Interfax is 99 procent van de stembiljetten geteld. Navalny haalde 27,3 procent van de stemmen binnen.

Overwinning

Sobjanin is van de partij van president Vladimir Poetin Verenigd Rusland en is al sinds 2010 burgemeester van Moskou. Hij eiste ’s nachts al vroeg de overwinning op, nadat slechts 30 procent van de stemmen was geteld.

Om de verkiezingen voor het burgemeesterschap te winnen moet een kandidaat meer dan de helft van de stemmen krijgen. Oppositiekandidaat Navalny eist nu een tweede ronde omdat er volgens hem fraude is gepleegd.

Er zouden extra stembiljetten in de bussen zijn gestopt nadat de stemhokjes waren gesloten. Navalny roept zijn aanhangers op om te gaan demonstreren.

Fraude

De oppositiekandidaat werd tijdens de campagne regelmatig afgespiegeld als corrupt. Hij werd eerder dit jaar veroordeeld vanwege oude beschuldigingen van fraude, maar mocht zijn hoger beroep thuis afwachten waardoor hij kon meedoen aan de verkiezingen.

De opkomst bij de verkiezingen was overigens erg laag. Ongeveer 30 procent van de zeven miljoen kiesgerechtigden kwam opdagen om zijn stem uit te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.