buitenland

SPD-top wil coalitie met Merkel, Peer Steinbrück stapt op

Door Anna Vossers - 27 september 2013

De sociaaldemocratische kandidaat voor het Duitse bondkanselierschap, Peer Steinbrück, zal geen prominente positie meer innemen bij de SPD. Dat maakte hij bekend op een partijbijeenkomst in Berlijn, waar de SDU besloot in onderhandeling te gaan met de CDU/CSU.

Steinbrück, die van 2005 tot 2009 minister van Financiën was in een coalitie met Merkel’s CDU/CSU, stapt op nadat de winst van de sociaaldemocraten tegenviel vergeleken met de monsterzege van Angela Merkel. Dat schrijft Der Spiegel vrijdag.

Verdeeldheid

De SPD is intern verdeeld over regeren met Merkel. Tegenstanders zijn bang dat de standpunten van de partij ondergeschikt raken binnen een coalitie met Merkel, en dat de SPD daar later -net als de liberale FDP dit jaar overkwam- voor wordt gestraft tijdens nieuwe verkiezingen.
De top van Merkel’s CDU had eerder al laten weten het liefst met de SPD in zee te willen gaan. De SPD werd met ruim een kwart van de stemmen de tweede partij tijdens de Duitse verkiezingen van zondag 22 september, na de CDU/CSU die 41,5 procent van de kiezers achter zich wist te krijgen. CDU/CSU komt maar vijf zetels tekort voor een meerderheid in de Bondsdag.

Leden

De SPD gaat zijn 470.000 leden in november laten stemmen over regeringsdeelname. Het is de eerste keer zijn dat de partij zijn leden raadpleegt over de vorming van een coalitie.

Volgens peilingen van de ARD is 48 procent van de SPD-stemmers positief over samenwerking met Merkel, volgend de ZDF ziet zelfs 58 procent van de SPD-aanhangers zo’n ‘zwart-rode’ coalitie wel zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.