buitenland

Spoorwegfunctionarissen verdacht in zaak treinongeluk Spanje

Door Tareq Hyder - 25 september 2013

De rechter die onderzoek doet naar het treinongeluk dat in Spanje 79 mensen het leven kostte, heeft 22 functionarissen van spoorbedrijf Adif als verdachten aangewezen. De verdachten zullen tussen 9 oktober en 11 december worden ondervraagd.

Dat schrijft de rechtbank woensdag in een verklaring. Onder de verdachten bevinden zich Adif-voorzitter Gonzalo Ferre, zijn beide voorgangers, en de managers die verantwoordelijk waren voor het stuk rails waar de trein verongelukte.

Nalatigheid

De functionarissen worden beschuldigd van serieuze nalatigheid omtrent veiligheidsmaatregelen. De rechter verwijt hen dat ze het verkeersregelsysteem, dat treinen automatisch afremt als ze te hard rijden, niet goed hebben onderhouden.

Zowel Adif als Renfe, het staatsbedrijf dat de treinen beheert, claimen dat er geen sprake was van technische problemen en dat de juiste procedures gevolgd zijn. Zolang de rechter nog onderzoek doet naar het stuk rails blijven de functionarissen echter verdacht.

Gevaarlijke bocht

De machinist van de trein heeft toegegeven dat hij te hard reed en is beschuldigd van 79 gevallen van dood door schuld. In opnamen van een telefoongesprek van de machinist met spoormedewerkers vlak voor het ongeluk is te horen dat hij klaagde over de gevaarlijke bocht.

‘Mijn god’, roept hij nog na het ongeluk uit. ‘Ik heb zo vaak gezegd dat het gevaarlijk is en dat we daar een keer voor moeten boeten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.