buitenland

Starbucks: klanten moeten vuurwapens voortaan thuis laten

Door Tom Reijner - 18 september 2013

Klanten van de Amerikaanse koffieketen Starbucks dienen hun vuurwapens niet meer mee te nemen naar Amerikaanse vestigingen van Starbucks. Zichtbare wapens zorgen voor veel onrust en ontzetting bij andere klanten.

In een open brief aan zijn landgenoten schrijft de Amerikaanse Starbucks-topman Howard Schultz dinsdag dat zijn koffiezaken er zijn ‘om mensen een ongestoord en veilig gevoel te bezorgen’.

Verzoek

De oproep van Schultz vormt een kentering in het beleid van Starbucks. Klanten waren vrij in hun keuze om wapens al dan niet mee te nemen wanneer zij een kopje koffie kwamen drinken.

De topman onderstreept dat het hier niet om een verbod gaat, maar dat het een verzoek betreft. Hij vindt het besluit ‘het beste’ voor zijn bedrijf en is niet bang klanten te verliezen.

Discussie

In zijn brief refereert Schultz aan de recent opgelaaide debat over wapenbezit. Een directe aanleiding voor die hernieuwde discussie is de schietpartij op een marinebasis in Washington D.C. maandag. Daarbij vielen twaalf doden. De aanstichter van het bloedbad, de 34-jarige Aaron Alexis, werd door de politie gedood.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak zich wederom uit voor restricties op het bezit van wapens. Volgens de president heeft het land betere wetten nodig die toezien op mentale problemen van Amerikanen die wapens willen kopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.