buitenland

Syrië aanvaardt Russisch plan toezicht op chemische wapens

Door Shari Deira - 10 september 2013

Syrië aanvaardt het Russische voorstel om zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem heeft dat dinsdag bevestigd.

Rusland en Syrië hebben maandag gesproken over deze mogelijke oplossing. Tegenover het Russische persbureau Interfax bevestigt Syrië nu dat het akkoord gaat met het voorstel.

Akkoord

Moualem is op bezoek in Moskou en zei tegen de Russische parlementsvoorzitter over het voorstel: ‘We hebben gisteren erg vruchtbaar overleg met de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gevoerd. Hij deed een voorstel over chemische wapens en in de avond zijn we daarmee akkoord gegaan.’

Volgens Moualem neemt de aanvaarding van het voorstel ‘de redenen voor Amerikaanse agressie weg’.

Interventie

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het internationaal onder toezicht stellen van de chemische wapens van het Syrische regime een ‘mogelijke doorbraak’. Het is een ‘positieve ontwikkeling’ die een militaire interventie van Amerika in Syrië mogelijk overbodig maakt.

De Verenigde Staten zijn wel sceptisch over het plan. Obama benadrukt dat het geen mogelijkheid moet zijn voor president Bashar al-Assad van Syrië om tijd te rekken.

Ondanks de beslissing van Syrië zal Obama het Amerikaanse Congres toch vragen om te stemmen over een militaire aanval op Syrië. Het Witte Huis is in gesprek met leiders van het Congres om te vragen wanneer er precies wordt gestemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.