buitenland

Syrië wil verdrag chemische wapens tekenen

Door Tom Reijner - 10 september 2013

Syrië is bereid toe te treden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Bij ondertekening van het verdrag heeft de internationale gemeenschap toegang tot alle opslagplaatsen van chemische wapens

Syrië zal de productie staken en in zijn geheel afstand doen van wapens met een chemische lading, zegt de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem dinsdag.

OPCW-lidstaten zijn verplicht hun voorraden aan chemische wapens onder toezicht van internationale organisaties te vernietigen.

Afgelast

Eerder vandaag stemde Syrië al in met het voorstel van de Russen, dat een Amerikaanse aanval moet voorkomen. De regeringsleiders van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben hier vandaag telefonisch over gesproken.

Om 22.00 uur zou de Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen komen, maar die zitting is afgelast. De voorzitter van de Veiligheidsraad meldt dat de Russische delegatie het verzoek om een spoedzitting heeft ingetrokken.

Congres

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Amerikaanse congres verzocht nog niet te stemmen over een militaire actie tegen Syrië. Volgens de Amerikaanse senator Carl Levin (Democraten) wil Obama eerst bekijken hoe serieus het voorstel van Rusland en Syrië is.

De president wil Rusland de tijd gunnen, zodat het Syrië kan bewegen de chemische wapens op te geven. Een daadwerkelijke aanval op het Arabische land lijkt daarmee iets verder weg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.