buitenland

Syrië’s chemische wapens moeten in juli 2014 vernietigd zijn

Door Anna Vossers - 27 september 2013

Syrië moet zijn chemische wapens uiterlijk 1 juli 2014 hebben vernietigd. Alle fabrieken waarin chemische wapens worden gemaakt, moeten voor 1 november van dit jaar zijn ontmanteld.

Dat staat in een ontwerpbesluit van de OPCW, de internationale organisatie in Den Haag die toezicht houdt op chemische wapens.

Inspecties

Inspecteurs van de OPCW willen vanaf dinsdag toegang hebben tot de Syrische wapenfabrieken om daar onderzoek te doen. De bedoeling is dat zij elke maand de voortgang van de ontmanteling van de chemische wapens van Syrië rapporteren.

De schatting van de OPCW is dat het Syrische regime van president Bashar al-Assad over duizendd ton gifgas beschikt. Een deel daarvan is direct inzetbaar, een ander deel ligt vermoedelijk in onderdelen opgeslagen.

Toezeggingen

Syrië heeft half september toegezegd zich aan te sluiten bij de OPCW. Bij de aanmelding beloofde de Syrische minister van Buitenlandse Zaken dat het land de productie van chemische wapens zal staken.

OPCW-lidstaten zijn verplicht hun voorraden aan chemische wapens onder toezicht van internationale organisaties te vernietigen. Ook dat heeft Syrië toegezegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.