buitenland

Tony Abbott wil snel actie tegen asielzoekers

Door Tom Reijner - 08 september 2013

De stroom asielzoekers naar Australië moet worden ingedamd. Daarom zijn er maatregelen om meer schepen dan voorheen te kunnen onderscheppen.

De veelal Indonesische schepen met asielzoekers dienen om te keren en niet aan te meren bij het Australische Christmas Island, zegt de winnaar van de Australische verkiezingen Tony Abbott zondag tegen de krant The Herald Sun.

Interview

Abbott gaf zijn eerste vraaggesprek sinds de winst van zijn conservatieve alliantie in de Australische parlementsverkiezingen. Hij wordt de nieuwe premier van Australië.

De leider van de conservatieve alliantie volgt daarmee de sociaal-democratische Kevin Rudd op. Die had op zijn beurt net de interne machtsstrijd in de Labor Party gewonnen van oud-premier Julia Gillard.

Migranten

De migrantenproblematiek was een groot thema in de verkiezingsstrijd. Abbott sprak de belofte uit de stroom asielzoekers uit Indonesië hard aan te pakken. Maar vandaag, één dag na zijn overwinning, arriveerde een schip met asielzoekers bij de noordkust van Australië, ten noordwesten van de stad Darwin.

De boot met 88 migranten en twee bemanningsleden is vooralsnog niet teruggestuurd, maar begeleid naar Christmas Island.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.