buitenland

Turkije: gesprekken over EU-toetreding lopen op niets uit

Door Servaas van der Laan - 22 september 2013

Turkije zal waarschijnlijk nooit tot de Europese Unie (EU) toetreden. Vanwege Europese vooroordelen lopen de toenaderingsgesprekken op niets uit.

Dat zegt de Turkse minister van Europese Zaken en hoofdonderhandelaar met de EU, Egemen Bagis, in de Britse krant The Daily Telegraph.

Het is voor het eerst dat Turkije in het openbaar uitspreekt dat het land waarschijnlijk nooit een EU-lidstaat zal worden.

Noorwegen

Een relatie zoals de EU onderhoudt met Noorwegen ligt volgens de minister ook voor Turkije in het verschiet. Het Scandinavische land is geen lid van de Europese Unie maar geniet wel economische voordelen dankzij verdragen met de EU.

‘We zullen uiteindelijk dichtbij de Europese waarden komen, maar er nooit helemaal bijhoren,’ zei Bagis. Volgens de Turk moet Europa over de vooroordelen heenstappen en jonge, dynamische landen als Oekraïne en Turkije accepteren.

Te snel

Ook toetreding van Oekraïne is voorlopig nog lang niet aan de orde. De EU veroordeelt de manier waarop de voormalige Sovjet-staat met oud-premier Joelia Timosjenko omgaat.

Het groeiende anti-EU-sentiment binnen lidstaten zorgt er daarnaast voor dat er weinig draagvlak is voor uitbreiding. Sommige EU-diplomaten zouden al hebben erkend dat ze te snel zijn geweest met Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Daarmee is toetreding van Balkan-staten Bosnië en Servië ook nog lang niet aan de orde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.