buitenland

‘Vaste leden VN-veiligheidsraad eens over resolutie Syrië’

Door Anna Vossers - 26 september 2013

De vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad zijn het donderdag eens geworden over een resolutie over Syrië. Die moet ertoe leiden dat Syrië zijn chemische wapens ontmantelt.

Dat meldt persbureau AP op basis van diplomatieke bronnen. China zou het met de Verenigde Staten eens zijn dat er een ‘snelle’ en ‘bindende’ resolutie moet komen.

Hoofdstuk 7

Woensdag waren Rusland en de Verenigde Staten het al eens geworden over een belangrijk struikelblok. Hoewel Rusland dat eerst niet wilde, hebben de landen ervoor gekozen in de tekst van de ontwerpresolutie een verwijzing naar hoofdstuk 7 van het Handvest van de Verenigde Naties op te nemen.

In hoofdstuk 7 wordt verwezen naar militair- en niet-militair ingrijpen om vrede te handhaven.De Russische onderminister Gatilov benadrukte woensdag dat de Verenigde Naties om daadwerkelijk militair in te grijpen, een nieuwe resolutie moeten opstellen.

Vrijdag praten de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad ((Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) over een mogelijke vredesconferentie in Genève.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.