buitenland

Verdachte komt weg met lage boete door jurylid Tom Hanks

Door Anna Vossers - 12 september 2013

Een Amerikaanse man die een gevangenisstraf van een jaar had kunnen krijgen, is woensdag weggekomen met een boete van 150 euro. De reden voor zijn lage straf was dat de acteur Tom Hanks jurylid was in zijn rechtszaak.

Volwassen Amerikanen kunnen worden opgeroepen voor ‘jury duty‘, ze zijn dan jurylid in een strafzaak. Dat gebeurde ook Tom Hanks, die deze week netjes in de rechtszaal verscheen.

Volgens de website TMZ deed Hanks erg zijn best als jurylid, luisterde hij goed en maakte hij aantekeningen van wat er werd gezegd. Toch klapte de rechtszaak.

Wandelgangen

De openbaar aanklager in de zaak over huiselijk geweld was namelijk zo onder de indruk van de aanwezigheid van Hanks, dat ze de acteur in de pauze in de wandelgangen aansprak. Ze was ervan onder de indruk dat een beroemdheid als hij was komen opdagen voor zijn juryplicht en ze bedankte hem voor zijn inzet.

Contact tussen de aanklager en de jury is echter uit den boze. De advocaat van de verdachte maakte na de pauze dan ook direct bezwaar, en de rechtszaak werd nietig verklaard. De verdachte kwam ervanaf met een boete van 150 dollar, zo’n 113 euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.