buitenland

Verenigde Naties: gegevens chemische wapens Syrië ontvangen

Door Shari Deira - 12 september 2013

De Verenigde Naties hebben een brief ontvangen van de Syrische president Bashar al-Assad waarin hij de intentie uitspreekt toe te treden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag.

Assad zei eerder al tegen een Russische televisiezender dat hij de benodigde papieren heeft opgestuurd. Secretaris-generaal van de VN Ban ki-Moon zou de documenten al hebben ontvangen, meldt persbureau Reuters.

Volgens de Chemische-Wapenconferentie moet een staat bij de secretaris-generaal van de volkerenorganisatie zijn om te ratificeren of toe te treden.

Dreigementen

Assad zegt dat hij zal meewerken aan een voorstel om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen maar hij stelt wel een eis. Amerikaanse dreigementen met een aanval moeten eerst stoppen.

‘Als we zien dat de Verenigde Staten echt stabiliteit willen in onze regio, stoppen met dreigen en ook geen wapens meer leveren aan terroristen, dan geloven we dat de noodzakelijke stappen kunnen worden genomen,’ zegt Assad.

Het Russische plan voor openheid over de chemische wapens van Syrië werd dinsdag al verwelkomd door de Syrische minister Walid al-Moualem (Buitenlandse Zaken). Donderdag bevestigde Assad in een interview dat hij welwillend staat tegenover het voorstel.

Vertraging

De Amerikanen waarschuwen dat de optie van militair ingrijpen, ondanks de door Assad opgestuurde papieren, nog altijd op tafel ligt. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken John Kerry weten in een gezamenlijke persconferentie met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov in Genève vanavond.

Kerry en Lavrov voeren in de Zwitserse stad overleg over een diplomatieke oplossing van de crisis. De Amerikaanse minister begrijpt dat het weghalen van de Syrische wapens ingewikkeld is en tijd kost, maar hij accepteert geen ‘vertragingstactiek’. Kerry voelt niets voor een ultimatum van dertig dagen voor het Arabische land. Die tijd zegt het Syrische regime nodig te hebben om alle gegevens over de chemische wapens te kunnen verzamelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.