buitenland

Verkiezingen Duitsland: overtuigende winst Merkel, liberalen weggevaagd

Door Servaas van der Laan - 22 september 2013

Zoals verwacht behaalt de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel een overtuigende winst bij de Bondsdagverkiezingen. De liberale coalitiegenoot van Merkel is daarentegen volledig van het politieke toneel geveegd.

Dat melden Duitse media op basis van de eerste uitslagen.

Absolute meerderheid

De Union van Merkel haalt bijna alleen al de absolute meerderheid in de Bondsdag. De partij krijgt volgens de laatste berekeningen 42,1 procent van de stemmen. Dat is goed voor 302 zetels in de Bondsdag, twee te weinig om een meerderheid in het 606 zetels tellende parlement te behalen. Desalniettemin spreekt Merkel van een ‘superresultaat’.

De sociaaldemocratische SDP van oud-minister van Financiën Peer Steinbrück komt op de tweede plaats achter Merkel met 25,6 procent van de stemmen.

Nederlaag liberalen

Die Linke (8,7 procent) wordt de derde partij van Duitsland en die Grüne (8,2) volgt kort daarop op plek vier. Voor de linksrechtse liberalen van de FDP is het spel over. De partij haalt voor het eerst in de geschiedenis van de Bondsrepubliek de kiesdrempel van 5 procent niet. Partijleider Philipp Rösler heeft zondagavond zijn aftreden aangekondigd.

Omdat de definitieve uitslag nog niet vaststaat, zal het zondagavond nog wel even spannend blijven op het partijkantoor van het eurosceptische Alternatief voor Duitsland de kiesdrempel. De partij lijkt nu de kiesdrempel met 4,9 procent van de stemmen net niet te halen. De opkomst was dit jaar met 73 procent ruim hoger dan vier jaar geleden toen met 70,8 procent een diepterecord werd gehaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.