buitenland

Verklede militanten veroorzaken bloedbad in grensgebied Kashmir

26 september 2013

Militanten verkleed als Indiase soldaten hebben donderdag een politiebasis aangevallen in het Indiase deel van Kashmir. Zeker dertien mensen kwamen om.

Drie gewapende mannen, waarschijnlijk separatistische rebellen, bestormden de politiebasis in de buurt van de betwiste grens tussen India en Pakistan. Ze schoten vijf politiemannen en een burger dood.

Vervolgens kaapten ze een truck en reden naar een legerkamp, om daar opnieuw het vuur te openen. Na een gevecht van zes uur waren de aanvallers gedood. Ook vier soldaten overleefden de gevechten niet.

Onderhandelingen

De aanval werpt een schaduw op het overleg tussen de Indiase en Pakistaanse premiers dat deze week moet plaatshebben.

De Indiase premier Manmohan Singh ontmoet deze week zijn Pakistaanse collega Nawaz Sharif bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York om onder meer over het grensgebied te spreken. Het zou voor het eerst in drie jaar zijn dat de hoogste leiders van de buurlanden elkaar persoonlijk treffen.

De onderhandelingen zijn bedoeld om relaties tussen India en Pakistan te verbeteren en de recent opgelaaide onlusten te bedaren. Volgens premier Singh wilden de militanten donderdag deze gesprekken voorkomen door opnieuw wantrouwen tussen de landen te ontlokken.

Conflict

De provincie Kashmir zorgt voor spanningen tussen India en Pakistan sinds hun onafhankelijkheid en scheiding in 1947. Toen sloot de plaatselijke heerser zich, ondanks de islamitische meerderheid onder zijn bevolking en tegen de verwachtingen van Pakistan, aan bij India.

Sindsdien hebben de landen twee oorlogen om het gebied uitgevochten, en nog steeds wordt er met enige regelmaat over en weer geschoten.

Gewapende conflicten namen sinds 2000 langzaam in aantal af, waardoor toerisme naar de schilderachtige regio enigszins op gang kon komen. Zo nu en dan laait het sektarisch geweld echter weer op. India beschuldigt Pakistan er nog steeds van lokale militanten te steunen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.