buitenland

Verwarring rond gijzelaars in winkelcentrum Nairobi

Door Tom Reijner - 24 september 2013

Er zijn nog altijd ‘strijders’ van de terreurbeweging Al-Shabaab in Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi aanwezig. De gijzelaars die zij gevangen houden in het winkelcentrum, zijn ‘ontdaan’ maar leven nog.

In het winkelcentrum zou een ‘ontelbaar aantal’ levenloze lichamen liggen, meldt Al-Shabaab dinsdag op een vermoedelijk Twitteraccount van de beweging. Het is onzeker of het om een officieel Twitteraccount van de beweging gaat.

Bewering

Als de claim van Al-Shabaab klopt, is dat in tegenspraak met de bewering van de Keniaanse autoriteiten. Die zeiden maandagavond dat alle gijzelaars uit het winkelcentrum zijn en dat de situatie onder controle is. Desondanks werden er vandaag schoten en explosies gehoord.

In totaal zijn ongeveer tien tot vijftien leden van Al-Shabaab betrokken bij de gijzeling die al sinds zaterdag aan de gang is. De gijzeling heeft al aan zo’n 62 personen het leven gekost, onder wie een hoogzwangere Nederlandse vrouw. Meer dan 170 personen raakten gewond.

Berechting

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag Fatou Bensouda zegt vandaag dat zij de Keniaanse autoriteiten wil helpen met de berechting van de terroristen.

Ze wijst erop dat het aan Kenia is om de daders te vervolgen, maar dat aanslagen door gewapende groepen tegen onschuldige burgers in strijd zijn met internationale wetten, aldus Bensouda.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.