buitenland

‘Video met door Al-Qa’ida ontvoerde Nederlander duikt op’

Door Anna Vossers - 16 september 2013

Opnieuw is vanuit Mali een video opgedoken met daarin zeven ontvoerde mensen, onder wie vermoedelijk de Nederlander Sjaak Rijke. De zeven zouden in goede gezondheid verkeren, maar zeggen met de dood te worden bedreigd.

Het Mauritaanse persbureau ANI toont foto’s van de zeven mannen, allen westers, die op de videobeelden zouden staan. De video is gedateerd op 27 juni 2013.

Naast de Nederlander zouden vier Fransen, een Zweed en een Zuid-Afrikaan in de video voorkomen. Op Twitter is een screenshot geplaatst van het gedeelte van de video waar Sjaak Rijke te zien is. De man heeft, net als in eerdere video’s die door Al-Qa’ida werden vrijgegeven, een lange baard.

Onderhandeling

De mannen smeken hun regeringen en landgenoten om over hun vrijlating te onderhandelen met Al-Qa’ida in de Magreb. ‘Mijn leven wordt in gevaar gebracht door de bombardementen van het Franse leger,’ zegt de Fransman. Franse militairen zijn in Mali voor een VN-vredesmissie.

Sjaak Rijke werd in 2011 uit een restaurant in Timboektoe ontvoerd door leden van Al-Qa’ida in de Islamitische Maghreb (AQIM). Bij de ontvoering werd een Duitse toerist die niet met de Malinese ontvoerders meewerkte, doodgeschoten.

Video’s

Er is intussen een aantal videoboodschappen van de ontvoerde mannen opgedoken. De laatste waarin Rijke zichtbaar was, dateerde van augustus vorig jaar.

De mannen zijn telkens gekleed in traditionele Touareg-kledij. Ze zeggen in goede gezondheid te verkeren, maar ze zijn bang te worden gedood door de ontvoerders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.