buitenland

VN-team Syrië onderzoekt veertien mogelijke gifgasaanvallen

Door Anne-Marie Spermon - 16 september 2013

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (VN) in Syrië gaat veertien aanvallen waarbij mogelijk chemische wapens zijn gebruikt, onderzoeken. De regering van president Bashar al-Assad heeft VN-functionaris en voormalig hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal Carla del Ponte persoonlijk uitgenodigd.

Volgens voorzitter Paulo Pinheiro moet de hele commissie bij het onderzoek worden betrokken.

Rapport

Pinheiro benadrukte eerder dat zowel de Syrische regering als de rebellen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de burgeroorlog die al vanaf 2011 woedt in het land. Het mensenrechtenteam schat in dat strijders uit zeker tien verschillende landen meevechten in Syrië, wat de oorlog uiterst chaotisch maakt.

Steeds meer landen zijn ervan overtuigd dat in Syrië bij ten minste één aanval chemische wapens zijn gebruikt. Een maandag te publiceren rapport van het VN-team dat onderzoek doet naar het gebruik van chemische wapens zou overtuigend bewijs hebben dat op 21 augustus gifgas is ingezet tegen de inwoners van Damascus en omstreken.

Termijn

De Veiligheidsraad van de VN stelt een resolutie op die Syrië ertoe moet dwingen alle chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen en uiteindelijk te laten vernietigen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk benadrukten maandag na een overleg dat de resolutie een duidelijke eindtermijn moet stellen, zodat president Assad geen kans krijgt de ontmanteling uit te stellen.

Zaterdag werden de Verenigde Staten en Rusland het na lang onderhandelen eens over een ontmantelingsstrategie voor de Syrische chemische wapens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.