buitenland

VN-Veiligheidsraad houdt spoedberaad over Syrië

Door Shari Deira - 10 september 2013

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) komt dinsdagavond in een spoedberaad bijeen om te praten over Syrië. De vetomachten in de Veiligheidsraad zullen praten over het Russische voorstel om de chemische wapens onder toezicht te stellen.

Syrië accepteerde dinsdag het voorstel van de Russen. De regeringsleiders van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben hier dinsdag telefonisch over gesproken. Om 22.00 uur komt de Veiligheidsraad bijeen.

Afspraken

De Britse premier David Cameron vindt dat er een VN-resolutie moet komen, met daarin een deadline. Ook moet in de resolutie staan hoe de controle van de chemische wapens zal plaatshebben en wat de consequenties zijn als Syrië zich niet aan de afspraken houdt.

Rusland is geen voorstander van een bindende resolutie, waarin het toezicht op de chemische wapens wordt vastgelegd, bleek na een gesprek tussen de Franse minister Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken) en zijn Russische collega Sergej Lavrov.

Bovendien is voor Rusland een resolutie waarin Syrië verantwoordelijk wordt gehouden voor een gifgasaanval onacceptabel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.