buitenland

VN-veiligheidsraad neemt resolutie voor Syrië aan

Door Anna Vossers - 28 september 2013

De VN-veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen waarin staat dat Syrië voor 1 juli volgend jaar zijn chemische wapens moet vernietigen. Vanaf 1 november dit jaar moet het land beginnen met de ontmanteling van de productiefaciliteiten ervan.

De vijftien leden van de VN-veiligheidsraad hebben unaniem voor de resolutie gestemd.

De resolutie is een internationale mijlpaal in de Syrische burgeroorlog, omdat China, Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië, de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, het niet eerder eens konden worden over wat te doen met de Syrische president Bashar al-Assad. Drie eerdere resoluties werden met een veto geblokkeerd door Rusland en China.

Dwangmaatregelen

Als Syrië niet meewerkt aan de uitvoering van de VN-resolutie, heeft dat gevolgen, maar de Veiligheidsraad zal niet direct ingrijpen. Voor het inzetten van hoofdstuk 7 van het Handvest van de Verenigde Naties, dat gewapende of niet-gewapende dwangmaatregelen nodig maakt, is een nieuwe resolutie nodig.

Rusland wilde volgens diplomatieke bronnen niet dat in de huidige resolutie al ruimte kwam voor militair ingrijpen.

OPCW

Wapenexperts van de internationale organisatie tegen chemische wapens OPCW moeten volgens de resolutie onbeperkt toegang krijgen tot Syrië en de wapenfabrieken. Het gaat niet alleen om de faciliteiten die Syrië heeft aangewezen als wapenfabrieken, maar ook om alle locaties die andere staten hebben aangemeld als verdacht.

De inspecteurs willen dinsdag met hun controles beginnen.

In de resolutie staat ook dat afspraken die eerder over de toekomst van Syrië zijn gemaakt, nog steeds gelden. Waarschijnlijk wordt in november onderhandeld over een politieke overgang in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.