buitenland

VN-wapeninspecteurs: overtuigend bewijs van gebruik sarin

Door Anna Vossers - 16 september 2013

Volgens de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties (VN) die onderzoek hebben gedaan in Syrië, is er ‘duidelijk en overtuigend bewijs’ dat in Damascus chemische wapens zijn gebruikt. Het verzamelde bewijsmateriaal toont aan dat het om het zenuwgas sarin gaat.

Dat meldt persbureau AP, dat de eerste pagina van het onderzoeksrapport heeft ingezien. Volgens de wapeninspecteurs zijn er in drie wijken sporen gevonden van sarin.

Grote schaal

‘De conclusie is dat chemische wapens zijn gebruikt tegen burgers, en zelfs kinderen, op een relatief grote schaal’, melden de inspecteurs op die eerste bladzijde. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN presenteert het rapport maandag op een bijeenkomst van de Veiligheidsraad.

De inspecteurs hebben niet onderzocht wie er verantwoordelijk is voor de aanval.

Eerder op maandag werd bekend dat de mensenrechtencommissie van de VN veertien aanvallen gaat onderzoeken waarbij mogelijk chemische wapens zijn gebruikt. Het gaat daarbij ook om aanvallen van rebellengroeperingen.

Resolutie

De Veiligheidsraad van de VN stelt een resolutie op die Syrië moet dwingen alle chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen en te vernietigen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk willen dat die resolutie een duidelijke einddatum kent, zodat president Bashar al-Assad de ontmanteling van de chemische wapens niet kan uitstellen.

Zaterdag werden de Verenigde Staten en Rusland het na lang onderhandelen eens over een ontmantelingsstrategie voor de Syrische chemische wapens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.