buitenland

Voorstel VN-resolutie: ontmantel chemische wapens Syrië

Door Anne-Marie Spermon - 10 september 2013

Frankrijk komt met een nieuwe VN-resolutie om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen. Syrië moet volgens de Fransen de ontmanteling van alle chemische wapens toestaan: anders volgen ‘extreem serieuze maatregelen’.

Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op een conferentie in Parijs, meldt persbureau Reuters.

Gestraft

Het voorstel zou volledige inspectie eisen van het Syrische arsenaal chemische wapens en de gifgasaanval op 21 augustus veroordelen. Als Syrië niet volledig meewerkt bij het ontmantelen van de wapens zou dat ‘extreem serieuze’ gevolgen moeten hebben.

De resolutie valt onder hoofdstuk zeven van het handvest van de Verenigde Naties (VN). Hierdoor zou de Veiligheidsraad van de VN, als de resolutie wordt aangenomen en Syrië zich niet aan de voorwaarden houdt, tot militaire actie kunnen overgaan.

Positief

Het Franse initiatief komt voort uit een voorstel van de Russen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov opperde maandag dat de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht kunnen worden gesteld. Syrië, maar ook China en Iran, die een westerse aanval veroordelen, reageerden positief op het idee.

Sergej Lavrov bevestigt dat Rusland en Syrië aan een concreet plan werken om de Syrische chemische wapens onder internationale controle te brengen. De Amerikaanse president Barack Obama beaamde eerder dat het plan, als het oprecht is, een ‘mogelijke doorbraak’ in het internationaal overleg over een strafmaat voor Syrië kan zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.