buitenland

Voorzichtig optimisme na gesprekken over kernprogramma Iran

Door Shari Deira - 27 september 2013

De onderhandelingen met Iran over het kernprogramma van het land zijn goed verlopen. De gesprekken lijken voor het eerst in jaren perspectief te bieden.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en zijn Amerikaanse collega John Kerry spraken donderdag  een halfuur met elkaar.

Druk

Zarif en Kerry hadden elkaar nog niet eerder ontmoet omdat de diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Iran al sinds de jaren zeventig onder druk staan. De laatste ontmoeting tussen ministers van beide landen was in 2007.

Zowel Amerika als Iran heeft aangegeven de impasse te willen doorbreken. ‘Ik ben tevreden met deze eerste stap,’ aldus Zarif na afloop van zijn overleg met Kerry. ‘Nu moeten we kijken of we onze positieve woorden met serieuze daden kunnen combineren, zodat we vooruit kunnen.’

De wensen van Iran zijn duidelijk. Het land wil dat de sancties tegen Iran worden opgeheven. Diverse strafmaatregelen zouden de economie van het land schaden.

Verhoudingen

Iran heeft altijd beweerd alleen vreedzame bedoelingen te hebben zoals energieopwekking, maar daar heeft het Westen bedenkingen bij. Vooral onder het van de vorige president, Mahmoud Ahmadinejad, raakten de verhoudingen bekoeld.

De huidige president, Hassan Rohani, is kort na zijn aantreden in augustus begonnen met een charmeoffensief. Hij denkt dat binnen drie tot zes maanden een akkoord mogelijk is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.