buitenland

‘Vredesoverleg Israël en Palestijnen leidt nergens toe’

Door Anna Vossers - 04 september 2013

De hervatte vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zijn zinloos en zullen nergens toe leiden. Alleen als de Verenigde Staten grote druk uitoefenen kan er vooruitgang worden geboekt.

Dat heeft een Palestijnse functionaris woensdag gezegd op de Palestijnse radio.

Geen vooruitgang

‘Ik verwacht geen enkele vooruitgang, behalve als er enorme en krachtige druk is vanuit de Verenigde Staten, zoals we zien bij de Amerikaanse aanpak van het Syrië-probleem,’ zei Yasser Abed Rabbo, een hoge medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Volgens de Palestijn is er tot nu toe geen enkele vooruitgang geboekt in het vredesoverleg dat eind juli werd hervat.

Echte vrede

De partijen kwamen naar de onderhandelingstafel na bemiddeling door de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft met beide partijen afgesproken dat ze elkaar negen maanden lang zowel in Jeruzalem als op de Westelijke Jordaanoever zullen ontmoeten.

De vredesonderhandelingen hadden drie jaar stilgelegen vanwege het Israëlische nederzettingenbeleid. Volgens Abed Rabbo ondermijnt ook nu weer de voortzetting van het bouwen van Israëlische nederzettingen het overleg.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei woensdag in een toespraak ter ere van het Joodse nieuwjaar dat hij streeft naar ‘echte en langdurige’ vrede, schrijft The Jerusalem Post.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.