buitenland

‘Zeker twintig doden’ bij aanval luxe winkelcentrum Kenia

Door Tom Reijner - 21 september 2013

Schutters, vermoedelijk terroristen, hebben in het luxe winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi het vuur geopend op winkelende bezoekers. Daarbij zouden volgens de laatste berichten twintig doden zijn gevallen.

Vermoedelijk zal het dodental verder oplopen, meldt een woordvoerder van de Keniaanse afdeling van hulporganisatie Rode Kruis zaterdag.

Volgens het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou de aanval het werk zijn van terroristen. Meerdere ooggetuigen melden dat de terroristen Somaliërs zijn.

Explosies

Gewapende agenten stuurden bezoekers van het winkelcentrum naar buiten. Getuigen spreken van een hevig vuurgevecht, explosies en rook. Mogelijk is er door de aanvallers met granaten gegooid en is een aantal bezoekers gegijzeld.

De aanval is nog aan de gang. Ooggetuigen melden dat er geweerschoten worden gehoord. Een ander winkelcentrum is door de Keniaanse politie uit voorzorg gesloten.

Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade in Kenia heeft Nederlanders in het Afrikaanse land met sms-berichten gewaarschuwd niet naar winkelcentra te gaan, blijkt uit twitterberichten van de Nederlandse ambassadeur in Kenia Joost Reintjes. In Kenia zijn zo’n 4.000 Nederlanders bij de ambassade geregistreerd.

Tijdens de aanval waren een Nederlandse ambassademedewerker en zijn vrouw aanwezig in het winkelcentrum. Volgens Reintjes zaten zij koffie te drinken op een terras bij het centrum, toen er plotseling werd geschoten en met handgranaten werd gegooid.

‘Ze hebben een half uur, samen met de andere aanwezigen, op hun buik gelegen en konden toen ontsnappen,’ aldus Reintjes. Of er nog Nederlanders in het winkelcentrum zitten, weet hij niet. ‘Er is nog veel onduidelijk, we horen verhalen over een gijzeling, maar dat kan ik nog niet bevestigen.’ De ambassade ligt vlak bij het winkelcentrum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.