buitenland

Zes Britten omgekomen bij gijzeling Nairobi

Door Anna Vossers - 23 september 2013

Bij de terroristische aanslag op een Keniaans winkelcentrum, die nog steeds niet is afgelopen, zijn zes Britten omgekomen. Dat meldt de Britse premier David Cameron op Twitter.

Er zijn nog steeds 69 mensen vermist die misschien in het bezette winkelcentrum Westgate vastzitten, meldt CNN. De aanslag is inmiddels opgeëist door de islamitische terreurbeweging al-Shabaab, die wraak neemt op acties van het Keniaanse leger in Somalië.

Legeractie

Al bijna de hele dag melden Keniaanse autoriteiten dat de situatie onder controle is en het leger alle verdiepingen en alle mogelijke ontsnappingsroutes in de gaten houdt. Maar nog steeds is de actie van het leger niet afgelopen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Joseph Ole Lenku, zei maandagmiddag dat het niet bekend is hoeveel mensen er nog in gebouw worden gevangengehouden, maar dat het er weinig zijn ‘als ze er nog zijn’. Er zijn geen Nederlanders meer vermist, meldt de Nederlandse ambassadeur in Kenia op Twitter. Zeven Nederlanders zijn met de schrik vrijgekomen.

Ontsnappingsroutes

Volgens CNN waren maandagmiddag nog steeds geweerschoten te horen vanuit het winkelcentrum. De rook die maandag nog uit het winkelcentrum kwam, zou afkomstig zijn van brandjes die de nog aanwezige terroristen hebben gesticht als afleidingsmanoeuvre, in een poging om te ontsnappen.

De ten minste zeven terroristen die zich nog in het gebouw bevinden, zouden nog in leven zijn. Het leger zegt alle mogelijke vluchtwegen van de overgebleven terroristen in de gaten te houden.

Identiteit

Drie terroristen zijn inmiddels gedood. Tien mensen zouden daarnaast zijn gearresteerd, omdat ze betrokken waren bij de aanval. Eerder meldde een Twitteraccount dat mogelijk van al-Shabaab is, dat ook een Nederlander was gearresteerd op verdenking van betrokkenheid.

Volgens legerchef Gen Karangi is de identiteit van alle terroristen inmiddels bekend. Het zou om ruim tien mannen gaan, die uit verschillende landen afkomstig zijn.

Dodental

Het winkelcentrum Westgate in Nairobi wordt sinds zaterdagmiddag bezet door terroristen van al-Shabaab. Toen stormden tien tot vijftien zwaarbewapende mannen het winkelcentrum Westgate binnen en openden het vuur op de menigte. Wie niet kon aantonen moslim te zijn, werd ter plekke geëxecuteerd.

Het dodental van de terroristische aanval is inmiddels bijgesteld naar 62 door het Keniaanse Rode Kruis. Een aantal lichamen was per abuis dubbel geteld.

Nederlandse

Onder de slachtoffers is de Nederlandse Elif Yavuz, die hoogzwanger was, en haar Australische echtgenoot. Yavuz werkte voor een onderdeel van de Clinton Foundation.

Ex-president van de Verenigde Staten Bill Clinton heeft maandag in een verklaring gezegd de dood van Yavuz te betreuren. ‘Ze was briljant, toegewijd en zeer gewaardeerd door haar collega’s’, aldus Clinton.

Van de 175 mensen die sinds zaterdag in het ziekenhuis waren opgenomen, omdat ze gewond waren geraakt bij de aanslag, liggen er volgens de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Lenku nog vijftig in hospitalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.