buitenland

Dijsselbloem: eurolanden krijgen geen uitstel voor 3-procentsnorm

Door Anna Vossers - 29 oktober 2013

De begrotingsregels moeten worden verscherpt. Landen die op een tekort hoger dan 3 procent van het bruto binnenlands product afstevenen, moeten automatisch verplicht worden te hervormen.

‘Alleen als een land cruciale hervormingen doorvoert, kan de deadline voor het halen van de begrotingsnormen worden uitgesteld,’ zei eurogroepvoorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) maandag in een toespraak in Madrid, schrijft het Algemeen Dagblad.

Automatisch

Dijsselbloem vindt het niet goed dat landen nu nog uitstel kunnen krijgen, zonder dat daar de harde voorwaarde van hervormingen aan vastzit. Die voorwaarde moet daarom automatisch voor alle landen met een te hoog begrotingstekort gaan gelden.

Dijsselbloems uitspraak is opvallend, omdat ook Nederland dit jaar niet aan de Europese begrotingsnorm voldoet en waarschijnlijk ook volgend jaar niet, berekende het CPB.

In het Stabiliteits- en Groeipact is afgesproken dat, om te zorgen dat de euro stabiel blijft, landen niet te veel moeten uitgeven. Om inflatie te voorkomen mag het tekort op hun jaarbegroting niet groter zijn dan 3 procent van het bruto nationaal product.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.