buitenland

Eurocommissaris Rehn: Nederland houdt zich nét aan begrotingsregels

Door Servaas van der Laan - 15 november 2013

Nederland houdt zich in 2015 net aan de Europese begrotingsregels. Wel zal het kabinet alle zeilen bij moeten zetten om de door Brussel verlangde 3 procentsnorm te halen.

Dat schrijft Eurocommissaris Olli Rehn vrijdag in een nota over de Nederlandse economie.

Geen foutmarge

Volgens Rehn voldoet de Nederlandse begroting aan alle eisen, maar is er geen enkele foutmarge ingebouwd. Iedere economische tegenvaller kan er dus voor zorgen dat Nederland de Europese regels weer zal overtreden.

De extra bezuinigingen van 6 miljard die het kabinet op Prinsjesdag aankondigde, zullen volgens de Europese Commissie in 2015, mits strikt uitgevoerd en zonder tegenvaller, het gewenste effect hebben. Rehn moedigt Nederland daarnaast aan extra te hervormen.

Brussel is watching us

Nederland is een van de landen die extra door de Europese Commissie in de gaten worden gehouden vanwege het hoge begrotingstekort.

Kersvers EU-lid Kroatië kreeg direct al een tik op de vingers omdat het land niet voldoende maatregelen neemt om de begroting op orde te brengen. Ook Finland en Litouwen werden door Brussel tot de orde geroepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.