buitenland

Kabinet: Timmermans moet Ashton opvolgen als EU-buitenlandchef

Door Servaas van der Laan - 23 november 2013

De geruchten dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) volgend jaar Den Haag voor Brussel wil inruilen, worden steeds hardnekkiger. Als het aan het kabinet ligt, volgt Timmermans Catherine Ashton op als Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.

Dat melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

Geschikt profiel

Volgens de nieuwszender zet dit kabinet hoog in met de lobby voor Timmermans. De buitenlandchef is na de voorzitter de hoogste positie binnen de Europese Commissie.

Timmermans zou vanwege zijn achtergrond als diplomaat en zijn uitgebreide talenkennis een geschikte kandidaat zijn voor de functie. De PvdA zou bovendien, na veertien jaar VVD in de Europese Commissie, weer eens aan de beurt zijn voor een hoge baan in Brussel.

Bos en Balkenende

Vorig weekend schreef NRC Handelsblad dat ook oud-premier Jan-Peter Balkenende en voormalig vice-premier Wouter Bos zijn gepolst voor een functie bij de Europese Commissie. Maar de beide heren zitten prima bij hun huidige werkgever en halen de neus op voor Brussel.

De geruchten over Timmermans worden steeds hardnekkiger maar de PvdA-minister houdt vol dat hij niet beschikbaar is voor een vertrek uit dit kabinet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.