buitenland

Schotland kiest alvast datum onafhankelijkheidsdag: 24 maart 2016

Door Anna Vossers - 24 november 2013

Als de Schotten volgend jaar voor onafhankelijkheid van hun land stemmen, wordt 24 maart 2016 de dag waarop Schotland het Verenigd Koninkrijk verlaat. Dat staat in een 670 pagina’s dikke ‘blauwdruk’ voor de onafhankelijkheid.

Dat heeft de Schotse vicepremier Nicola Sturgeon gezegd, schrijft The Guardian zondag.

Historische datum

Inwoners van Schotland van zestien jaar en ouder mogen op 18 september 2014 ‘ja’ of ‘nee’ stemmen bij de vraag ‘Zou Schotland een onafhankelijk land moeten zijn?’. Schotten die in Engeland of Wales wonen, mogen niet meedoen.

Mocht een meerderheid van de Schotse bevolking ervoor zijn uit het Verenigd Koninkrijk te stappen, dan duurt het nog anderhalf jaar voordat dit daadwerkelijk gebeurt. De Schotten hebben gekozen voor 24 maart, omdat op die datum in 1603 na de dood van de Engelse koningin Elizabeth I de Schotse koning James IV ook de koning van Engeland en Ierland werd. In 1707 werden op die datum bovendien de parlementen van de landen samengevoegd, waardoor het land Groot-Brittannië ontstond.

Blauwdruk

Dinsdag publiceert de Schotse nationalistische partij (SNP) de blauwdruk voor de onafhankelijkheid, die volgens premier Alex Salmond van Schotland met 170.000 woorden de meest gedetailleerde blauwdruk voor de onafhankelijkheid van een land ooit is.

Het boekwerk zou de economische, sociale en democratische achtergrond van een eventuele onafhankelijkheid beschrijven. ‘Geen natie is ooit beter voorbereid geweest op onafhankelijkheid’, zegt Salmond.

Begin deze week verscheen nog een onderzoek waaruit bleek dat Schotland het financieel behoorlijk lastig kan krijgen als het uit het Verenigd Koninkrijk stapt. Het land loopt dan een deel van de huidige olie-inkomsten mis.

Peiling

Het referendum is het belangrijkste punt van de Schotse nationalistische partij die in 2011 aan de macht kwam. De Britse premier Cameron heeft ingestemd met de volksraadpleging, maar hij hoopt zelf dat het land bij het Verenigd Koninkrijk blijft.

Volgens opiniepeilers is er op dit moment geen duidelijke meerderheid voor zelfstandigheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.