buitenland

Vijf vragen over de grote protesten in Thailand

26 november 2013

In de Thaise hoofdstad Bangkok hebben tienduizenden betogers verschillende ministeries omsingeld. Wat is er precies aan de hand? Vijf vragen en antwoorden over de aanhoudende onrust in Thailand.

Elsevier.nl zet vijf vragen en antwoorden op een rij over de aanhoudende onrust in Thailand.

In Thailand wordt heel vaak gedemonstreerd. Waarom zijn juist deze protesten belangrijk?

Allereerst zijn de protesten in de hoofdstad Bangkok ontzettend groot, de grootste sinds 2010. Ze duren al een maand, maar zondag was er een recordaantal van 100.000 mensen op de been. Ook daarna gingen tienduizenden Thai de straat op.

Bovendien lieten ze het niet bij lawaai maken en zwaaien met vlaggen en spandoeken: ze proberen het werk van ambtenaren te verlammen. Maandag bezetten zij al het ministerie van Financiën. Dinsdag zijn ook de omsingelde ministeries van Binnenlandse Zaken, Transport, Landbouw en Toerisme niet opengegaan vanwege de protesten.

Wat wil de protestbeweging?

De eisen zijn niet helemaal duidelijk. De oppositiepartij Democratische Partij, die de protesten leidt, wil in elk geval dat de regering opstapt. Die heeft het land in diepe schulden gebracht met onder meer een omstreden subsidieprogramma voor rijstboeren, waardoor het land met tonnen onverkochte rijst zit.

Premier Yingluck Shinawatra wordt door tegenstanders gezien als marionet van haar broer, de voor corruptie veroordeelde oud-premier Thaksin Shinawatra. Miljardair Thaksin, die door veel Thai wordt gehaat, leeft vrijwillig in ballingschap in Dubai sinds hij in 2006 bij een militaire coup werd afgezet.

Hebben de betogers eigenlijk al iets bereikt?

Jazeker. Yingluck Shinawatra wilde een omstreden amnestiewet invoeren, waardoor politieke misdaden zouden worden vergeven. Zij is van mening dat de wet een einde zou maken aan de politieke onrust die het land sinds 2006 teistert. De wet zou er ook voor zorgen dat haar broer Thaksin ongestraft zou kunnen terugkeren uit zijn zelfgekozen ballingschap.

De senaat heeft de wet half november unaniem afgewezen. Maar het stopzetten van de wet is voor de betogers niet genoeg.

Gaat het dezelfde kant op als in 2010, toen er 90 doden vielen bij protesten in Bangkok?

Een groot verschil met 2010 is dat toen aanhangers van Thaksin, de ‘roodhemden’, de straat op gingen. Zij hadden het leger tegen zich, dat de man vier jaar eerder uit zijn ambt had gezet.

Op dit moment zijn er onder de betogers juist veel (maar niet uitsluitend) tegenstanders van zijn familie, die de steun hebben van het leger. Premier Yingluck heeft maandag gezegd dat de regering geen geweld tegen de betogers gaat gebruiken.

Hoe gaat het nu verder?

Dat is de vraag. Er lopen in elk geval nog een aantal rechtszaken van de oppositie tegen de premier en haar partij.

Yingluck heeft maandag noodwetten geactiveerd, die de overheid de macht geven om in te grijpen als zij dat om veiligheidsredenen nodig acht.

De Democratische Partij heeft voor dinsdag een debat over het functioneren van de premier aangevraagd, maar zij zal een motie van wantrouwen in het parlement overleven, aangezien haar Pheu Thai partij daar een meerderheid heeft. Zelf heeft zij gezegd niet te zullen opstappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.