buitenland

‘Waarom is iedereen toch zo geschokt over Amerikaans afluisteren?’

Door Servaas van der Laan - 23 november 2013

Waarom is iedereen toch zo verbaasd over het feit dat de Amerikanen ons na de Tweede Wereldoorlog afluisterden? Het zou pas vreemd zijn geweest als ze het niet hadden gedaan.

Dat zegt historicus en directeur van The Hague Centre for Strategic Studies Rob de Wijk zaterdag.

Niet onder de indruk

De Wijk zegt ‘volstrekt niet onder de indruk’ te zijn van de ‘onthullingen’ waarmee NRC Handelsblad zaterdag uitpakte.

‘Het zou juist vreemd zijn als Nederland in die tijd niet in de belangstelling stond van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Er was hier nogal wat aan de hand,’ zegt de historicus.

De Wijk wijst erop dat Amerika nogal kritisch stond tegenover het Nederlandse handelen in Indonesië en Nieuw-Guinea. Ook zat ons land midden in een proces van dekolonisatie, een onderwerp dat de Amerikanen op de voet volgden. ‘Bovendien hebben we het hier over de start van de Koude Oorlog,’ zegt De Wijk. ‘Iedereen spioneerde over en weer. Dat is een bekend gegeven.’

Greenwald

Het voormalige Rotterdamse dagblad publiceerde zaterdag een document uit de collectie van klokkenluider Glenn Greenwald waaruit zou blijken dat de Amerikaanse geheime dienst Nederland tussen 1946 en 1968 in het vizier had.

GroenLinks en D66 roepen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op tot actie. Andere partijen waren beduidend minder onder de indruk. ‘Deze berichten bevestigen wat we al weten,’ zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.