buitenland

Duitsland: Roemenië en Bulgarije niet toelaten tot Schengen

Door Tom Reijner - 05 december 2013

Duitsland gaat niet akkoord met het opheffen van de grenscontroles van Roemenië en Bulgarije met de Europese Unie. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich heeft tijdens een bijeenkomt met zijn Europese collega’s zijn veto over de toetreding van de twee landen tot het Schengengebied uitgesproken.

Dat schrijft de Duitse krant Die Zeit donderdag.

Volgens de minister is er in Roemenië en Bulgarije nog ‘te veel corruptie’ en ‘te weinig rechtstaat’. Hoewel beide landen enkele vorderingen maken, zijn die nog onvoldoende om tot het Schengengebied te worden toegelaten.

In maart dit jaar dreigde Friedrich al met een veto. Volgens de minister blaast de gebrekkige aanpak van corruptie Schengen op. Ook Nederland is tegenstander van toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen.

Meerderheid

Bulgarije en Roemenië zijn de laatste tijd vaker onderwerp van gesprek. De Tweede Kamer bevestigde dinsdag met een ruime meerderheid dat Roemenen en Bulgaren per 1 januari 2014 geen werkvergunning meer nodig hebben om in andere EU-lidstaten te kunnen werken.

Nederland heeft volgens Europese afspraken geen kans om deze groepen langer tegen te houden. Volgens een peiling van Maurice de Hond geldt die instemming niet voor de Nederlandse burger.

Zeker acht op de tien Nederlanders zien de Roemenen en Bulgaren die per 1 januari vrij naar Nederland mogen reizen, liever gaan dan komen.

Werk

Van de 1.800 ondervraagden vindt zeker 80 procent dat Roemenen en Bulgaren niet vrij naar ons land mogen komen voor werk. Onder de PVV-kiezers ligt dat aantal zelfs op 100 procent, bij de VVD op 91 procent, SP 82 procent en PvdA en CDA 75 procent.

Zelfs bij D66-stemmers, die de Europese Unie vaak geen strobreed in de weg willen leggen, vindt 53 procent dat we niet zomaar  Roemenen en Bulgaren moeten toelaten op de Nederlandse arbeidsmarkt. De Schengenkwestie staat overigens los van het opengaan van de arbeidsmarkt voor Roemenen en Bulgaren

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.