buitenland

EU staakt overleg over handelsakkoord met Oekraïne

Door Tom Reijner - 15 december 2013

De Europese Unie (EU) houdt er voorlopig mee op om te proberen tot een overeenkomst met Oekraïne te komen over handel en andere samenwerking. Oekraïne zou zich in de gesprekken bedienen van ‘onrealistische argumenten’.

Dat zegt EU-commissaris voor Uitbreiding, de Tsjech Stefan Füle, zondag.

Serieus

Füle heeft naar eigen zeggen de Oekraïense vicepremier Sergij Arboezov vorige week duidelijk gemaakt dat verdere gesprekken over een handelsovereenkomst alleen mogelijk zijn als Oekraïne die serieus wenst te ondertekenen. Daarom is het werk aan de handelsovereenkomst nu stilgelegd, zei Füle.

Donderdag gaf Arboezov nog aan dat Oekraïne het associatieakkoord met de EU snel zou gaan tekenen, waarbij ‘rekening zou worden gehouden met de nationale strategische belangen’.

Bang

In november besloot de Oekraïense regering van president Viktor Janoekovitsj op het laatste moment toch maar geen handtekening te zetten onder een associatieverdrag met de EU, dat de basis vormt voor de wederzijdse toenadering.

Janoekovitsj zou bang zijn voor sancties vanuit Rusland. Oekraïne heeft nog altijd veel economische banden met het machtige, grote buurland en is bevreesd dat die door de Europese toenadering zullen beschadigen.

Onderwerping

Janoekovitsj wordt er door de oppositie van beschuldigd zich te veel aan Rusland te onderwerpen en de autoritaire regeerstijl in het Kremlin, onder leiding van president Vladmir Poetin, na te streven. De oppositie wil zich de kans tot Europese toenadering juist niet laten ontnemen.

Zij protesteren al meer dan twee weken en geven niet op totdat Janoekovitsj alsnog een akkoord tekent. Later vandaag staan er nieuwe betogingen op het programma. Meer dan 200.000 Oekraïners zouden opnieuw tegen Janoekovitsj en zijn regering willen demonstreren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.