buitenland

Europese Unie onderhandelt vanaf januari met Servië

Door Anna Vossers - 17 december 2013

De Europese Unie begint op 21 januari met de toelatingsonderhandelingen met Servië. De Servische premier Ivica Dacic spreekt van een ‘historisch moment’ voor zijn land.

De toezegging van de Europese Unie dat Servië op termijn mag toetreden, is een beloning voor de democratische hervormingen die Servië heeft doorgevoerd en een akkoord met de voormalige provincie Kosovo.

Nog jaren

Het kan nog jaren duren voordat Servië daadwerkelijk lid wordt van de EU. Vooral nadat Roemenië en Bulgarije volgens veel lidstaten te snel mochten toetreden, zullen de 28 lidstaten waarschijnlijk strenger naar de eisen voor Servië kijken. Voordat zij Servië klaar achten voor de EU, zal het land de corruptie en criminaliteit moeten aanpakken.

Onder Serviërs is het draagvlak voor toetreding, ondanks de economische voordelen, niet groot. Volgens opiniepeilingen van dit najaar is amper de helft van de Serviërs voor het lidmaatschap.

Tegengehouden

Nederland heeft de toenadering tot Servië jarenlang tegengehouden. Den Haag eiste dat Belgrado eerst voor zou zorgen dat voortvluchtige verdachten van het Joegoslavië-Tribunaal zouden worden opgepakt.

Uiteindelijk konden de Srebrenica-hoofdverdachten oud-president Radovan Karadzic en de Servische generaal Ratko Mladic in Scheveningen worden opgesloten, respectievelijk in 2008 en 2011.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.