buitenland

Hoogzwangere vrouwen vliegen naar EU vlak voor bevalling

Door Servaas van der Laan - 29 december 2013

De Britse immigratiedienst heeft ontdekt dat hoogzwangere vrouwen naar EU-grondgebied vliegen in de hoop gratis zwangerschapszorg te krijgen. Groot-Brittannië heeft de afgelopen twee jaar honderden ‘zwangerschapstoeristen’ onderschept.

Dat blijkt uit een rapport van de Britse overheid, meldt Sky News.

Gratis kraamzorg

Zeker driehonderd vrouwen werden de afgelopen twee jaar op Gatwick Airport tegengehouden omdat zij te zwanger waren om te mogen vliegen.

Groot-Brittannië is vervolgens verplicht om de vrouwen gratis kraamzorg aan te bieden. De vrouwen, vaak van West-Afrikaanse komaf, profiteren op die manier van uitstekende zorg en betalen daar helemaal niets voor.

Corrupte dokters

Normaal gesproken mogen vrouwen die langer dan 36 weken zwanger zijn niet meer vliegen, maar dankzij valse doktersrapporten uit het thuisland weten de vrouwen toch in het vliegtuig te komen. Vervolgens laten ze zich bij terugkeer opzettelijk tegenhouden zodat zij in Groot-Brittannië moeten bevallen.

Deze manier van ‘zwangerschapstoerisme’ schijnt zeer bekend te zijn onder West-Afrikaanse vrouwen en wordt ook wel de Lagos-shuttle genoemd. De praktijken kosten de Britse belastingbetaler zeker 100 miljoen euro per jaar. Gevreesd wordt dat de werkelijke kosten nog veel hoger liggen.

Jus soli

De geboren baby’s worden overigens wel weer met hun moeder op het vliegtuig naar huis gezet. Groot-Brittannië kent geen jus soli-systeem waarbij pasgeborenen de Britse nationaliteit krijgen toegekend omdat zij op Brits grondgebied zijn geboren.

Het zwangerschapstoerisme is bekend uit de Verenigde Staten waar vooral Mexicaanse aanstaande moeders de grens over proberen te trekken om hun kinderen de Amerikaanse nationaliteit te schenken. Amerika erkent het jus soli-beginsel wel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.