buitenland

‘Oekraïne wil toch deal sluiten met Europese Unie’

Door Servaas van der Laan - 12 december 2013

Oekraïne wil alsnog een handelsakkoord sluiten met de Europese Unie. President Viktor Janoekovitsj zou zijn gezwicht voor de druk van de actievoerders in de hoofdstad.

Dat heeft EU-Buitenlandchef Catherine Ashton laten weten, meldt de Britse tv-zender BBC.

Hoge druk

De druk is groot op de Oekraïense president, de hoofdstad Kiev wordt al dagen bezet door actievoerders. De oproerpolitie wist delen van het Onafhankelijkheidsplein op de demonstranten te veroveren. Volgens de politie is hierbij geen geweld gebruikt.

Dinsdag sprak Ashton samen met Victoria Nuland, onderminister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, met de Oekraïense regering en de oppositie. Toen zei Janoekovitsj al dat zijn land bereid is om opnieuw naar het associatieverdrag wil kijken.

Rusland

Eerder besloot de president op het laatste moment om het akkoord niet te ondertekenen, omdat hij bang was voor sancties vanuit Rusland. De voormalige Sovjetstaat heeft nog altijd veel economische banden met Rusland en is bang dat die door de Europese toenadering zullen beschadigen.

Maar de oppositie, gesteund door veel inwoners van Oekraïne, willen zich de kans tot Europese toenadering niet laten ontnemen. Ze protesteren al meer dan twee weken en geven niet op totdat Janoekovitsj alsnog een akkoord tekent. Dat moment lijkt nu alsnog te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.