buitenland

Oekraïne wil weer praten met Europese Unie

Door Anna Vossers - 02 december 2013

Oekraïne wil toch weer met de Europese Unie over toenadering praten. Dat heeft de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj maandag gezegd in een telefoongesprek met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

Janoekovitsj heeft gevraagd of een Oekraïense delegatie naar Brussel mag komen om te praten over een associatie- en vrijhandelsverdrag. Barroso wil niet verder onderhandelen, maar een gesprek zou wel een mogelijkheid zijn.

Het is nog niet bekend waar of op welk politiek niveau Oekraïne en de EU om tafel gaan.

Politiegeweld

De twee mannen bespraken de gespannen situatie in Oekraïne. Barroso benadrukte dat ‘alle partijen zich terughoudend moeten opstellen’ en dat de burgerrechten gerespecteerd moeten worden. Janoekovitsj gaf aan het gebruik van geweld door Oekraïense agenten te laten onderzoeken.

Intussen blijven de protesten in Kiev doorgaan. Betogers eisen een ondertekening van het handelsverdrag en het vertrek van het kabinet.

Rusland

Anderhalve week geleden schortte Oekraïne de onderhandelingen met de Europese Unie nog op. Vermoedelijk speelt Rusland een grote rol in die beslissing: dat land heeft gedreigd met economische sancties als de voormalige Sovjetstaat verder in zee gaat met de EU.

Oekraïne wilde bovendien niet aan de Europese eis voldoen om oppositieleider en voormalig premier Joelia Timosjenko naar Duitsland te laten reizen voor medische behandeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.