buitenland

‘Acteur’ Mladic weigert antwoord te geven op vragen Karadzic

Door Servaas van der Laan - 28 januari 2014

Het is de voormalige president van Republika Srpska, Radovan Karadzic, niet gelukt om zijn voormalige legerleider Ratko Mladic tot een getuigenis te dwingen. Mladic beroept zich op zijn zwijgrecht.

Mladic maakte er dinsdag in het Joegoslavië-tribunaal weer een show van en deed alles om de vragen van zijn oude president te ontwijken.

Satanistisch hof

In de ochtend ontstak de oorlogsmisdadiger in een tirade gericht tegen het hof in Den Haag dat in de ogen van de Bosnische Serviër ‘satanistisch’ zou zijn.

Vervolgens zei Mladic niet verder te kunnen praten omdat zijn kunstgebit nog in zijn cel lag. ‘Zoals u ziet, heb ik geen tanden,’ zei de voormalige generaal grijnzend.

Zwijgrecht

Na een schorsing van de zitting probeerde Karadzic opnieuw vragen te stellen aan zijn voormalige vriend die hij als getuige heeft opgeroepen. Karadzic hoopte Mladic zo uitspraken te ontlokken die belastend kunnen zijn voor de getuige.

Maar het tribunaal heeft een regel die getuigen het recht geeft om te zwijgen wanneer zij vrezen dat beantwoording van de vraag belastend voor de getuige zelf kunnen zijn.

Show

Mladic beriep zich op deze regel en weigerde antwoord te geven op de vragen. De glimlach die hij hierbij op zijn gezicht had, haalde bijna zichtbaar het bloed onder de nagels van zijn voormalige makker vandaan. Het tribunaal erkende vervolgens het zwijgrecht van Mladic wanneer de oud-generaal werd afgevoerd.

Zowel Mladic als Karadzic wordt door het VN-hof vervolgd voor het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. Mladic zou als legerleider de dood van vele duizenden onschuldige burgers op zijn geweten hebben. Karadzic wordt als voormalige president politiek verantwoordelijk gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.