buitenland

Amanda Knox opnieuw schuldig aan moord, krijgt 28,5 jaar cel

Door Tom Reijner - 30 januari 2014

De Amerikaanse student Amanda Knox (26) is schuldig aan de moord op haar Britse huisgenote Meredith Kercher. Knox moet achtentwintig jaar en zes maanden de gevangenis in.

Dat oordeelde het Italiaanse gerechtshof in Florence donderdag.

Uitlevering

De veroordeelde Amerikaanse zal voorlopig echter niet worden opgesloten. Knox woont sinds haar vrijlating in 2011 weer in de Verenigde Staten. Het is de vraag of ze ooit zal worden uitgeleverd.

Haar medebeklaagde en toenmalige vriend Raffaele Sollecito (29) is wel in Italië en was vandaag aanwezig bij de rechtszaak. Hij heeft een reisverbod gekregen om te voorkomen dat hij naar het buitenland vlucht.

Vrijspraak

De brute moord op de 21-jarige Britse werd in 2007 gepleegd in Perugia. In eerste aanleg werden Knox en Sollecito veroordeeld. In hoger beroep volgde vrijspraak, maar in cassatie besloot de Italiaanse Hoge Raad dat het vonnis niet deugde en de zaak moest worden overgedaan.

De Ivoriaan Rudy Guede was tot nog toe de enige betrokkene die onherroepelijk werd veroordeeld. Hij kreeg in een apart proces in hoger beroep zestien jaar cel.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.