buitenland

Amerikanen dreigen met sancties na geweld Oekraïne

Door Tom Reijner - 23 januari 2014

De Verenigde Staten denken aan sancties tegen Oekraïne in reactie op het geweld dat door de politie wordt gebruikt tegen demonstranten.

Dat meldt het Witte Huis donderdag. De spanning in het land is het directe gevolg van het falen van de Oekraïense regering om de klachten van het volk te erkennen, vindt de Amerikaanse regering.

Confrontaties

Daarbij moet wel een aantal zaken worden opgemerkt. Niet alleen de politie maakt zich schuldig aan gewelddadigheden, bijvoorbeeld door te schieten met rubberen kogels.

Een aantal demonstranten gaat getooid met helmen, schilden en stokken de politie te lijf. Woensdag vielen bij confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie zeker vijf doden.

Dat de – overigens democratische gekozen – regering niet zou luisteren naar het volk, is maar gedeeltelijk waar. In het oostelijke deel van het land wonen veel Russischtalige Oekraïners, die tijdens de laatste presidentsverkiezingen in hoofdzaak voor de huidige president Viktor Janoekovitsj hebben gestemd. Janoekovitsj is afkomstig uit het oosten van het land, een gebied waar Rusland van oudsher grote invloed op uitoefent.

Staakt-het-vuren

Eerder vandaag werd, om het geweld van de afgelopen dagen te beteugelen, een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de strijdende partijen. Die wapenstilstand is vanavond verlopen.

De hevige onrust in de hoofdstad Kiev mag dan voorlopig zijn geluwd, in andere delen van het land is dat geenszins het geval. Zo werd vanmiddag in de stad Lviv, een van de grootste steden in het Westen van Oekraïne, een gebouw van de Oekraïense autoriteiten bestormd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.