buitenland

Bijna vijftig doden in Egypte op ‘verjaardag’ van opstand

Door Tom Reijner - 26 januari 2014

Het dodental als gevolg van de onlusten in Egypte zaterdag is opgelopen tot zeker 49. Daarnaast vielen zo’n 250 gewonden. Het geweld brak uit tijdens een betoging tegen de regering in de hoofdstad Caïro. Later waren er ook gewelddadige rellen in andere provincies.

1.079 relschoppers zijn aangehouden, meldt het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken. Een aantal van hen had geweren, molotovcocktails, vuurwerk of andere wapens bij zich.

Opstand

Egypte stond zaterdag stil bij het begin van de opstand tegen de toenmalige president Hosni Mubarak drie jaar geleden. Op de ‘dag van de woede’ op 25 januari 2011 hadden in Caïro en andere steden, demonstraties tegen het bewind plaats.

Daarbij kwamen tienduizenden betogers opdagen. Die demonstraties waren de aanzet tot grote manifestaties op het Tahrirplein in de hoofdstad en steden als Alexandrië en Port Saïd.

Die leidden uiteindelijk op 11 februari tot het vertrek van Mubarak. Na zijn vertrek werden verkiezingen uitgeschreven die werden gewonnen door Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap. Hij werd vorig jaar zomer door het leger afgezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.