buitenland

Doorbraak in Kiev: Janoekovitsj kondigt hervormingen aan

Door Servaas van der Laan - 24 januari 2014

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is bereid te luisteren naar de opstandelingen die al maanden de straten in hoofdstad Kiev bezet houden. De president zal volgende week met een pakket vervormingen komen.

Dat heeft Janoekovitsj vrijdag bekendgemaakt.

Aansprekend besluit

Hij sprak van een ‘aansprekend besluit’ met als doel een ‘zo professioneel mogelijke regering’ bijeen te krijgen. Welke hervormingen hij precies voor ogen heeft, is niet bekend.

Volgens Oekraïense media zou Janoekovitsj bereid zijn af te zien van de de onlangs aangenomen wet die betogingen aan banden moet leggen.

Klitsjko

Oppositieleider Vitali Klitsjko liet donderdagavond al doorschemeren dat er een akkoord zat aan te komen. Ook zei hij dat opgepakte demonstranten de komende dagen zullen worden vrijgelaten.

Het Oekraïense protest tegen de beslissing van de regering om meer op Rusland in plaats van de Europese Unie te focussen duurt al enkele maanden. Na een vreedzaam begin werd de sfeer steeds grimmiger.

Sancties

De afgelopen dagen raakten opstandelingen voortdurend slaags met de oproerpolitie. De Verenigde Staten hebben gedreigd met sancties als de regering de situatie niet snel weet op te lossen.

Dat de – overigens democratische gekozen – regering niet zou luisteren naar het volk, is maar gedeeltelijk waar. In het oostelijke deel van het land wonen veel Russischtalige Oekraïners, die tijdens de laatste presidentsverkiezingen in hoofdzaak voor de huidige president Viktor Janoekovitsj hebben gestemd. Janoekovitsj is afkomstig uit het oosten van het land, een gebied waar Rusland van oudsher grote invloed op uitoefent

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.