buitenland

Drie Nederlanders in gevangenis Emiraten wegens ‘spionage’

Door Tom Reijner - 28 januari 2014

Drie Nederlanders zitten al een paar dagen vast in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens familie van een van hen, een 52-jarige man uit Nieuw-Vennep, zijn de drie dinsdag aangeklaagd wegens spionage.

De mannen zijn ‘enthousiaste vliegtuigspotters’ die waarschijnlijk verboden objecten hebben gefotografeerd in het Arabische land, zegt een woordvoerder van de familie.

Verboden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dinsdagavond dat er drie Nederlanders zijn opgepakt. Zij krijgen consulaire bijstand en er is contact met de familie, zegt een woordvoerder van het ministerie.

In de Verenigde Arabische Emiraten zijn strenge wetten van kracht. Zo is het verboden om foto’s te maken van overheidsgebouwen of van gebouwen waar overheidsinstanties (bijvoorbeeld ambassades) in zijn gevestigd, is te lezen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers wordt aangereden om vanwege de ‘verschillende spanningshaarden in de regio’ waakzaam te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.