buitenland

Eerste ronde Syrië-gesprekken zit erop – wat is er bereikt?

Door Anna Vossers - 31 januari 2014

De eerste ronde van de vredesgesprekken over Syrië in Zwitserland zit er na ruim anderhalve week op. Welke vooruitgang is er tot nu toe geboekt?

De vredesonderhandelingen tussen een afvaardiging van de Syrische regering en de Syrische Nationale Coalitie onder leiding van de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi begonnen op 22 januari met officiële toespraken in de Zwitserse stad Montreux. Ruim anderhalve week later erkent deze onderhandelaar van de Verenigde Naties dat de gesprekken ‘erg langzaam’ vorderen. Elsevier.nl zet op een rij wat er tot nu toe is bereikt.

1. In één ruimte

De afvaardiging van de regering en van de rebellen blijven nog ver uit elkaar, en er is niet meer dan een ‘klein beetje gemeenschappelijk terrein’, zei VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi vrijdag. Hij noemt het resultaat van de eerste onderhandelingen een ‘uiterst bescheiden begin’.

Het is wel een begin waarmee de onderhandelaar verder kan: de partijen zijn er gewend aan geraakt om met elkaar in één ruimte te zitten, en de partijen komen waarschijnlijk op 10 februari weer samen voor een tweede ronde.

2. Minuten stilte

Wilden de partijen eerst niet met elkaar praten, donderdag hebben ze gezamenlijk de circa 130.000 slachtoffers van de burgeroorlog herdacht. ‘Als symbool was het goed,’ zei oppositieleider Ahmad Jakal achteraf tegen persbureau Reuters.

3. Erkenning

Hoewel de partijen nog lijnrecht tegenover elkaar staan, hebben zij een enkele keer begrip voor elkaar getoond. In sommige gevallen hebben de beide partijen elkaars ‘zorgen en moeilijkheden’ erkend, zegt Brahimi.

Brahimi schat dat de partijen het over tien eenvoudige punten eens zijn. De twee erkennen bijvoorbeeld dat ze moeten kunnen praten over het basisdocument dat ten grondslag ligt aan de conferentie. Daarin staat dat er een overgangsregering moet komen.

4. Geen deal over hulp

Maar concrete afspraken zijn er niet gemaakt. De rebellenstad Homs, die door het regeringsleger wordt omsingeld, heeft hard hulp nodig.

Brahimi hoopte dat hulp van de Verenigde Naties de stad zou mogen betreden en dat vrouwen en kinderen de stad zouden mogen verlaten zonder aangevallen te worden, maar dat is niet gelukt. Brahimi is ‘zeer, zeer teleurgesteld’.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.