buitenland

Eurocommissaris Reding pleit voor Verenigde Staten van Europa

Door Servaas van der Laan - 07 januari 2014

Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding wil dat de Europese Unie een soort Verenigde Staten wordt. Twee Kamers, een parlement en een Senaat, zouden de politieke unie dan moeten gaan controleren.

Dat heeft de Luxemburgse commissaris dinsdag gezegd op de nieuwjaarsreceptie van KPN in Brussel.

Politieke unie

‘We hebben een politieke unie nodig,’ zei Reding. Haar Europese Commissie moet die unie dan als regering gaan leiden. Het Europese Parlement moet gaan fungeren als een Huis van Afgevaardigden en een nieuw orgaan zal moeten worden opgericht om dienst te doen als Senaat. Beide Kamers zullen de Europese Commissie op het functioneren gaan controleren.

Reding, die eerder al pleitte voor een Europese inlichtingendienst, zei te erkennen dat haar visie op de toekomst van de EU niet de enige is. ‘We moeten een brede discussie voeren voordat we beginnen aan de grote veranderingen die nodig zijn,’ sprak de eurocommissaris.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.