buitenland

‘François Hollande en Valérie Trierweiler uit elkaar’

Door Anna Vossers - 25 januari 2014

De Franse president François Hollande en Valérie Trierweiler zijn volgens twee Franse kranten uit elkaar. Dat zou betekenen dat Hollande zonder first lady op bezoek gaat bij de Amerikaanse president Barack Obama.

De twee zouden volgens de kranten Le Parisien en Le Journal du Dimanche tijdens een etentje een punt achter hun relatie hebben gezet. Volgens beide kranten komt het Elysée later vandaag met een officiële verklaring.

India

De verhouding kwam zwaar onder druk te staan na een publicatie van tijdschrift Closer, waarin foto’s stonden van de president die zijn vermeende minnares Julie Gayet bezocht. Zijn vriendin Trierweiler kreeg een inzinking na alle media-aandacht voor de affaire.

Hollande zou duidelijkheid hebben geëist voordat Trierweiler zondag naar India zou reizen voor een liefdadigheidsinstelling. Hij had het Franse volk opheldering over de status van zijn première dame beloofd, voordat hij op staatsbezoek naar de Verenigde Staten zou gaan op 11 februari.

Valérie verhuist

Trierweiler zou La Lanterne, het presidentiële onderkomen bij Versailles, moeten verlaten en teruggaan naar het huis in Parijs waar het voormalige stel samenwoonde voordat Hollande president werd.

De affaire heeft de stemming onder de Franse bevolking over de rol van de first lady beïnvloed: volgens een opiniepeiling van Le Parisien wil 54 procent van de Fransen af van het speciale statuut voor de partner van de president. Nu krijgt deze nog een kantoor dat van belastinggeld wordt bekostigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.