buitenland

Karadzic en Mladic oog in oog bij Joegoslavië-tribunaal

Door Servaas van der Laan - 28 januari 2014

De voormalige Bosnisch-Servische strijdmakkers Ratko Mladic en Radovan Karadzic staan dinsdag tegenover elkaar voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Karadzic heeft Mladic opgeroepen als getuige.

Mladic had zich verzet tegen de getuigenoproep, maar het hof heeft besloten dat de voormalige legerleider moet verschijnen.

Ook tijdens de zitting weigerde Mladic een getuigenis af te leggen. Hij noemde het Joegoslavië-tribunaal een ‘satanisch hof’ en zei bovendien slecht te kunnen praten omdat hij geen tanden heeft.

De rechter heeft het proces twintig minuten stilgelegd zodat Mladic intussen zijn kunstgebit kan gaan halen. Maar ook met tanden lijkt de voormalige generaal er weinig voor te voelen om te praten.

Srebrenica

De voormalige kompanen staan lijnrecht tegenover elkaar in hun verklaringen over de massamoord op Bosnische jongens en mannen na de val van Srebrenica.

Volgens Karadzic was dit een eenmansactie van Mladic en wist hij er zelf niets van. Maar Mladic beweert dat Karadzic op de hoogte was van de massaslachting en er zelf opdracht toe had gegeven.

Etnische zuivering

Deze stelling zal hij dinsdag onder ede moeten volhouden. Zelf staat Mladic terecht in een apart proces in Den Haag. Hij wilde niet als getuige verschijnen omdat hij vreest zichzelf te belasten.

Karadzic was in 1995 niet aanwezig toen legerleider Mladic de moslimenclave veroverde en de etnische zuiveringen organiseerde. Hoewel de enclave onder toezicht stond van de Nederlandse Dutchbat-blauwhelmen kon Mladic zijn massamoorden uitvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.