buitenland

Kritiek Raad van State op Europees bonuslimiet voor banken

Door Shari Deira - 23 januari 2014

De Raad van State uit kritiek op het plan van de Europese Unie (EU) om de bonus van bankiers op 100 procent van het vaste salaris te maximaliseren. Het plan zou te sterk ingrijpen in bestaande contracten.

‘De contractsvrijheid tussen werknemers en banken wordt beperkt,’ staat in het advies van het adviesorgaan van de regering, meldt Het Financieele Dagblad.

Jaarsalaris

De plannen uit Brussel gaan minder ver dan het voorstel van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën). Hij kondigde in november aan dat hij de bonus van bankmedewerkers wil beperken tot 20 procent van het jaarsalaris.

Ook het voorstel van Dijsselbloem grijpt net als het Europese voorstel in in lopende contracten. Het plan zal dan ook goed moeten worden onderbouwd.

Rechter

De Raad zegt dat afspraken tussen werknemers en werkgevers vallen onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Handvest van de Grondrechten van de EU. De verandering zou een algemeen belang moeten dienen, anders houdt het geen stand voor de rechter.

Eind vorig jaar waren banken, grote beleggers en werkgeversorganisatie VNO-NCW kritisch over het bonuslimiet van Dijsselbloem. Volgens VNO-NCW is het beloningsbeleid een zaak tussen werknemers en werkgevers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.